Benarkah Asal - Permintaan Orang Batak Menyerupai Ini?

Asal - Usul Orang Batak
www.caraproses.co/ - Jauh beratus tahun dahulu sekitar periode keenam orang-orang India Selatan dan India Tengah telahdiusir keluar oleh penakluk berbangsa Aryan yang gagah perkasa. Mereka berhijrah melintasi Gunung Himalaya ke Burma dan kemudiannya turun ke Semenanjung Tanah Melayu danakhirnya sesudah melintasi Selat Melaka mereka mendirikan penempatan di sekitar Batang Pane,Daerah Labuhan Batu. Kerajaan mereka dinamakan Munda Holing iaitu Kerajaan Keling dariMunda.Kerajaan ini berkembang dengan jayanya sehingga sanggup meluaskan tanah jajahannya ke seluruhtepian pantai Selat Melaka hingga ke Singgora/ Patani. Mereka telah mendirikan sebuah candiyang sangat indah dan besar yang kini dinamakan Candi Portibi. Kerajaan ini juga dikenalisebagai Kerajaan Portibi.

Di periode kesembilan, kerajaan yang telah masyur ini menerima perhatian Kerajaan India Selatan.Perluasan empayarnya telah membimbangkan Maharaja Rajenderasola dari India Selatan.Akhirnya Maharaja Rajenderasola telah menyerang Kerajaan Portibi pada awal periode kesembilan.Alkisah, mengikut ceritanya sewaktu Maharaja Rajenderasola menyerang Kerajaan Portibi ituBaginda telah ditentang oleh seorang putera Munda Holing berjulukan Raja Odap-Odap.Peperangan yang berlarutan itu memakan masa lebih kurang tujuh tahun sehinggalah MaharajaRajenderasola beroleh kemenangan. Raja Odap-Odap yang tewas telah berkelana di PadangLawas tanpa tentu arah tujuannya.Hatta, kisah kerajaan Portibi pula semasa berlaku peperangan dengan Maharaja Rajenderasola,tunang kepada Raja Odap-Odap berjulukan Boru Deakparujar telah menerima alamat supaya segerameninggalkan Kerajaan Portibi karena Dewata Raya sudah tidak lagi menyebelahi mereka. LaluPuteri Deakparujar itu pun mengumpulkan pengikutnya serta menggenggam tanah Portibi dan berangkatlah menuju matahari naik. Mereka terpaksa mendaki sebuah gunung yang tinggi yangdinamakan oleh mereka Dolok Malea sempena nama Himalaya yang telah dilintasi oleh nenek moyang mereka di periode yang keenam.Akhirnya sesudah menuruni Dolok Malea mereka telah hingga di satu daerah yang pamah tetapidikelilingi oleh bukit bukau. Mereka telah mendirikan penempatan yang gres untuk orang-orangMunda Holing tersebut. Penempatan tersebut dipanggil Pidoli yang kini terbahagi kepada PidoliDolok dan Pidoli Lombang. Puteri Deakparujar diangkat memerintah Kerajaan Mandala Holingiaitu daerah orang-orang Keling.

Kerajaan ini telah tegak dengan jayanya dan sekali lagi berkembang maju. Segala dagang senterimula singgah dan berniaga di negeri tersebut hingga ianya termasyur ke mana mana.Tersebut pula akan kisah tunangan Boru Deakparujar yang telah berkelana di Padang Lawas,akhirnya Raja Odap-Odap pun sampailah di Pidoli yang diperintah oleh Boru Deakparujar.Dalam keadaannya cumpang camping itu tidak seorang pun anak negeri yang kenal akan rajamereka tersebut. Lagipun tempoh perpisahan yang begitu lama selama tujuh belas tahun tentulahmasing-masing sudah berubah. Raja Odap-Odap pun dibawa masuk mengadap PuteriDeakparujar untuk mendapatkan pekerjaan bagi menampung hidupnya. Adat dahulu kala apabilarakyat mengadap raja, ianya hendaklah merangkak kehadapan singgahsana kemudian sujud di kaki rajatersebut.

Keadaannya yang cumpang camping dengan pakaian kulit hewan yang masih belumdibuang ekornya itu mmberikan citra yang Raja Odap-Odap itu keadaannya menyerupai cicak yang merangkak. Maka itu hingga ke hari ini di setiap rumah watak orang-orang Batak akankelihatan gambar cicak sebagai simbol pertemuan Raja Odap-Odap dengan tunangannya BoruDeakparujar di Pidoli.Raja Odap-Odap diambil bekerja di sangkar kuda Puteri Deakparujar kerana kecekapannyamemelihara kuda. Pada suatu hari Puteri Deakparujar telah dihadiahkan seekor kuda jantan yangsangat kasar hingga tiada sesiapapun yang sanggup menjinakkannya sedangkan Puteri tersebutkepingin untuk menunggangnya. Setelah banyak gembala kuda mencuba untuk menjinakkannyatetapi semuanya gagal juga. Maka pada suatu hari Raja Odap-Odap pun diminta oleh Tuan Puterisupaya menjinakkan kuda tersebut.Bagitu Raja Odap-Odap menghampiri kuda tersebut ianya menundukkan kepalanya setelahdiusap-usap kepalanya. Raja Odap-Odap pun menunggang kuda tersebut dengan baiknya. Semuayang hadir kehairanan dan tercengang-cengang.Memandangkan Raja Odap-Odap telah berjaya menjinakkan kuda liar tersebut PuteriDeakparujar pun sangat gembira kemudian dipersalinkannya Raja Odap-Odap dengan pakaian yang baik-baik sesudah selesai disintuk, berlangir dan mandai. Begitu siap dipersalinkan makadibawalah mengadap Tuan Puteri. Alangkah terkejutnya Tuan Puteri apabila melihat wajah RajaOdap-Odap yang menyerupai wajah tunangannya.

Hampir sahaja Tuan Puteri pengsan jikalau tidak cepatdisambut oleh dayang-dayangnya.Mengikut watak hamba tidak dibenarkan menatap wajah raja maka keadaan tersebut tidak diketahui oleh Raja Odap-Odap, hinggalah Tuan Puteri memintanya mengangkat mukanyamenatap wajah Baginda. Kedua-duanya amat terperanjat dan terpinga-pinga kerana tidak disangka mereka akan bertemu dalam keadaan sedemikian rupa. Apabila kedua-duanya telahkenal antara satu sama lain kemudian bertangisanlah mereka. Gemparlah seluruh istana di Pidolimenyatakan bahawa gembala kuda raja itu tolong-menolong yakni putera Munda Holing yang hilangsekian lama.Keaadaan sedih menjadi gembira, kemudian kedua anak raja itu pun dikahwinkan dengan program yang paling meriah selama empat puluh hari empat puluh malam. Kedua-duanya pun memeintahlahKerajaan Mandala Holing di Pidoli tersebut. Namun begitu barang yang telah ditetapkan olehPuteri Deakparujar tidak pernah dihalang oleh Raja Odap-Odap, begitulah hormatnya bagindaakan tuan puteri yang merupakan tuan rumahnya.ASAL BATAK Keturunan keenam dari Boru Deakparujar dan Raja Odap-Odap, salah satu darinya bernamaDatu Dandana Debata. Dia yakni seorang yang banyak saktinya dan menjadi Datu/Pawang diistana raja pada masa itu. Anaknya yakni keturunan ketujuh dari Boru Deakparujar bernamaRAJA BATAK. Beliau juga menyerupai ayahnya sangat handal dan tinggi ilmu batinnya.Oleh kerana masyarakat Mandala Holing berasal dari India yang mengamalkan sistem kastamaka itu keturunan raja yakni dihentikan bercampur darahnya dengan darah hamba. Pantangan inisangat keras pada masa itu.Ditakdirkan oleh Dewata Raya, ketua bagi segala hatoban iaitu Datu Ompung Dolom yangduduk di Sopo Godang tetapi tidak boleh bersuara kecuali mendapatkan kerja, memiliki seorang puteri yang sangat jelita.

Walaupun telah ditegah tetapi Raja Batak tetap dengan pendiriannya untuk menggauli anak DatuOmpung Dolom tersebut, hinggakan mengandung. Apabila informasi tersebut diketahui oleh Rajamaka perintah menangkap Raja Batak pun dikeluarkan. Namaun begitu tidak ada seorang punyang sanggup menangkap Raja Batak yang sakti itu, malah ramailah panglima yang terkorban didalam perjuangan mereka untuk menangkap Raja Batak tersebut.Setelah habislah ikhtiar untuk menangkap Raja Batak maka Datu Dandana Debata pun dipanggilraja untuk mencuci arang di muka. Apabila raja bersungguh-sungguh meminta supaya Raja Batak dibuang maka sembah Datu Dandana Debata kepada Baginda:"Ampun tuanku beribu-ribu ampun, sembah patik mohon diampun, akan Raja Batak itu tidak akan ada sesiapapun yang boleh membunuhnya. Telah patik turunkan segala ilmu dan tipu muslihat peperangan kepadanya. Lagipun tidak boleh kita menitiskan darah raja di tano handur, tanomalambut, tano lulambu jati, tano padang bakkil Mandailing, tano si ogung-ogung. Sian i madalan tu ginjang, partuatan ni omputa, Debata na tolu suhut, na tolu sulu, na opat harajaon, tu banua tonga on......"Raja pun terdiam, kemudian berjanji tidak akan membunuh Raja Batak atau menitiskan darahnya.Setelah mendapatkan ratifikasi bahawa anaknya tidak akan dibunuh atau dicederakan maka DatuDandana Debata pun menyuruh orang menciptakan jala tiga warna iaitu warna putih, merah danhitam yang menjadi warna watak dan keramat sehingga hari ini. Apabila jala tiga warna itu siapDatu Dandana Debata pun naik ke atas bumbung rumah anaknya kemudian diminta orang memanggilRaja Batak keluar bermain senjata di halaman rumah. Begitu Raja Batak keluar ke halamanrumah ayahnya pun menebarkan jala tiga warna kemudian terperangkaplah Raja Batak dan gugurlahsegala kesaktiannya.Sejak itulah maka semua Bagas Godang/ Istana Raja di Mandailing dilentik naik hujung ataprumahnya, supaya tidak ada orang yang boleh menebarkan jala dari atas bumbungnya.

SUMPAHAN KE ATAS RAJA BATAK Apabila Raja Batak dihadapkan di dalam sidang watak maka ia telah dieksekusi buang daerah bersama seluruh keturunan Datu Ompung Dolom. Pada hari tersebut kemudian disebutlah:"Hee....kamu Siraja Batak nyah/ pergilah kau dari Tanah Mandailing ini sebagai orang yanghina, orang yang tidak tahu adat, orang yang degil/bendal dan orang yang kasar serta rendahmartabatnya. ....Kamu diusir ke sebuah pulau yang terletak di atas gunung yang dikelilingi olehair di tanah gersang yang tiada tumbuh-tumbuhan yang subur yang terpencil dari penglihatanmanusia dan binatang.... Barang ada keturunanmu hendaklah ia memulakan namanya dengan panggilan Si.....sebagai orang yang hina dari martabat yang rendah.....Tidak boleh di antara kamumemakai pelengkap dari logam kecuali daripada manik tandanya kau dari keturunan orang yangterbuang.... Tidak boleh kau meninggalkan pulau tersebut selama tujuh keturunan kamu, jikaada yang kemudiannya mendirikan kampung di tanah besar nanti, hendaklah dikelilingi olehrumpun bambu supaya terang bahawa kau yakni dari keturunan yang hina...."Begitulah kira-kiranya sumpahan ke atas Siraja Batak dan keturunannya selama tujuh generasi.Mereka telah dipisahkan dari pandangan insan dan binatang, selama tujuh keturunan keranakesalahan menentang watak dan raja.

Oleh kerana Siraja Batak dibuang bersama seluruh anggota keluarga Datu Ompung Dolom yangmerupakan ketua segala hamba maka itu kita dapati dari segi fizikal terdapat perbedaan yangsangat ketara antara Mandailing dan Batak.Orang-orang Batak biasanya pendek-pendek, rambut kerinting dan kepalanya benjol ke belakang.Orang Mandailing orisinil agak tinggi dan tegap, rambutnya ikal mayang, kulit putih kemerah-merahan atau putih kuning.Walaupun asal undangan orang Batak itu dari Tanah Mandailing tapi kedudukan mereka sebenarnyaadalah keturunan Datu Ompung Dolom yang merupakan kasta rendah yang menjadi hamba diMandala Holing iaitu Pidoli kecuali Siraja Batak itu sahajalah elemen Mandailing yang asli.Oleh yang demikian jelaslah Mandailing itu bukanlah BATAK walaupun BATAK itu asalnyadari Tanah Mandailing.Siraja Batak itu keturunan ketujuh kepada Boru Deakparujar kemudian dibuang dan disumpah untuk tujuh keturunan maka itu orang Batak sentiasa berpegang kepada angka tujuh sebagai angka saktidan keramat sedangkan orang Mandailing menganggap angka sembilan sebagai angka raja.

SEKITAR BATAK DAN MANDAILING Banyak telah diperkatakan oleh banyak sekali orang mengenai Batak dan Mandailing.Umpamanya Batak Mandailing. Batak itu terbahagi kepada lima kumpulan iaitu Batak Toba,Batak Karo, Batak Simalungun, Batak Mandailing dan Batak Pakpak.Andaian menyerupai ini telah mengelirukan ramai orang. Ada pula menyampaikan bahawa Mandailingitu asalnya dari Toba turun ke Mandailing.Logiknya semua tamadun tidak pernah wujud dari gunung kemudian turun ke lembah. Biasanyatamadun itu bermula dari kuala sungai dan naik ke lembah kemudian ke gunung. Kawasan lembahadalah sumber bagi segala kehidupan sama ada di darat, di sungai ataupun dilaut.Perhubungan juga yakni melalui muara sungai ke laut. Mereka yang mendiami dataran tinggiatau gunung yakni terdiri daripada orang yang kalah perang ataupun orang yang diusir darimasyarakat watak yang bertamadun.Di periode ketigabelas hikayak Jawa ada mencatitkan mengenai serangan tentera Majapahit ke atasLamuri dan Mandailing tetapi nama Batak tidak tercatit samasekali. Jelaslah bahawa Mandailingitu sudah jauh bertapak dan diketahui pada masa itu.Tonggo-tonggo Siboru Deakparujar masih dibacakan di dalam setiap upacara kecil atau besar orang-orang Batak. Di sana ia menyatakan bahawa jalan ke kayangan dan tempat temasya nenek moyang orang Batak yakni di Mandailing. Bukankah ertinya mereka mengakui bahawa asal usulmereka orang Batak tiba dari Tanah Mandailing? Maka itu Mandailing itu lebih awal dan lebihdahulu ada sebelum adanya orang Batak. Bagaimana pula tamat ini Mandailing pula menjadiBatak?

Peranan orang Batak mulai tampil kehadapan apabila mereka memeluki agama Kristian di zaman penjajahan Belanda di Indonesia. Oleh kerana mereka beragama Kristian sedangkan orangMandailing majoritinya beragama Islam maka orang-orang Batak telah diberikan tempatistimewa dalam pentadbiran kerajaan Belanda di Indonesia. Lama kelamaan mereka menguasaisebahagian besar teraju pentadbiran kemudian menjadi terkenal. Atas dasar tersebutlah makakedudukan orang Batak menjadi kukuh dan lebih banyak didominasi kemudian suku kaum Mandailing yang satu ketikamerupakan bangsa yang tamadun dan tinggi martabatnya karam begitu sahaja.Pengaruh Islam yang berpengaruh di kalangan orang Mandailing juga telah melenyapkan sebahagian besar identiti budaya dan goresan pena orang Mandailing. Akhirnya semua itu tidak lagi merupakanwarisan yang penting kepada orang Mandailing, sedangkan di Toba semuanya dipertahankan.Salasilah atau torombo Raja-Raja Mandailing sama ada dari Marga Nasution atau Lubis tidak satu pun menawarkan bahawa mereka berasal dari Toba atau Karo sebaliknya mereka adalahmasing-masing berasal dari Minangkabau dan Bugis.

Penggunaan perkataan SIRAJA BATAK, apabila pangkalnya ditambah dengan perkataan 'SI'ianya menawarkan kedudukan dan martabat orang yang rendah. Dalam istilah purbakala jikaseseorang itu dari keturunan aristokrat ianya menggunakan panggilan pangkalnya 'SANG'umpamanya Sang Sapurba, Sang Adika, Sang Nila Utama dan sebagainya.Binatang-binatang yang gagah juga dipanggil Sang Harimau, Sang Buaya, Sang Purba/ Gajahtetapi kepada hewan yang kecil dan lemah dipanggil Sikatak, Sicicak, Sikera dan sebagainya.Begitu juga keadaannya dengan insan yang lemah dan tidak memiliki darjat kemudian dipanggilSiluncai, Siawang, Sikodok, Sibuyung dan sebagainya.Perbedaan ini terang sekali apabila marga-marga di Tanah Batak menggunakan pangkal perkataannya dengan istilah 'SI' iaitu Sinambela, Simanjuntak, Sinaga, Siotang, Siregar dansebagainya.Marga-marga di Tanah Mandailing tidak satu pun menggunakan istilah pangkalnya dengan perkataan 'SI' misalnya Nasution, Lubis, Rangkuty, Batubara, Parinduri dan sebagainya.Walaupun banyak sekali tafsiran sanggup kita kemukakan, namun satu masalah yang tidak dapatdinafikan ialah daerah Toba yakni tanah gersang. Tidak akan ada insan primitif yangsengaja ingin ke sana untuk membuka penempatan. Manusia lazimnya mencari tanah yang subur untuk bercucuk tanam kerana itulah sumber kehidupan masyarakat dahulu kala.Sifat dan perilaku orang Batak yakni kasar, tidak teratur dan tidak sanggup mengawal perasaannya.Ciri-ciri perwatakan mereka ini menawarkan bahawa mereka memanglah terdiri dari manusiayang kurang sopan. Maka itu di Mandailing apabila anak mereka jahat atau nakal secara spontanmereka akan mengeluarkan istilah "Bataknya kau ini"Istilah tersebut telah dipakai berkurun-kurun lamanya hinggakan masyarakat Mandailing telahlupa sejarah istilah tersebut merujuk kepada Siraja Batak yang derhaka kepada raja dan tidak mahu mengikut peraturan watak pada zaman dahulu kala.

Dari nama Siraja Batak itulah seluruh keturunannya dan juga keturunan Datu Ompung Dolomyang merupakan ketua segala hamba ataupun hatoban dipanggil "BATAK" iaitu orang-orangBatak.Perlu ditegaskan bahawa perkataan "BATAK" bukanlah bermaksud ianya satu bangsa, tetapisebaliknya ia yakni satu istilah yang dipakai oleh oang Mandailing untuk menawarkan sikapseseorang yang tidak tahu watak dan peraturan, orang kasar dan tidak terkawal sikapnya. Ini jugamenunjukkan wacana status dan kedudukan orang yang dimaksudkan itu rendah martabatnya. Namun pada masa sekarang, karena imbas Belanda di zaman penjajah begitu berpengaruh makaistilah Batak/ orang Batak yang kebanyakannya Kristian telah diangkat mendiami Sumatera Utara yaitu di Tapanuli.KEBANGKITAN BATAK Di periode ke tigabelas tentera Majapahit telah menyerang Mandailing iaitu Kerajaan MandalaHoling yang berpusat di Pidoli. Dengan itu hancurlah kerajaan Mandala Holing dan pengaruhagama Hindu di Tapanuli Selatan.Saki baki orang-orang Munda telah lari bertempiaran ke dalam hutan untuk menyelamatkan dirimasing-masing. Mereka yang tertawan telah dibawa sebagai hamba abdi.Di tamat periode ke tigabelas saki baki tentera Mandala Holing telah sanggup berkumpul dan bergauldengan masyarakat peribumi di sekitar Aek Batang Gadis kemudian mereka telah mewujudkan margaPoeloengan yang kemudiannya berjaya mendirikan tiga bagas godang mereka di atas tiga puncak gunung. Namun begitu kerajaan tersebut hanya merupakan kerajaan kampung sahaja.

Orang-orang Batak yang terbuang di Pulau Simosir telah sanggup membangunkan semula adatkepercayaan mereka yang bergaul antara kepercayaan Hindu dan aninisme serta penyembahanroh-roh nenek moyang mereka. Pusat mereka ialah di Busut Puhit.Kedatangan misi Kristian ke Tanah Batak telah mengubah keadaan hidup masyarakat orangBatak yang tidak memiliki kepercayaan teguh kepada mana-mana agama. Kebanyakanmereka telah memeluk agama Kristian.Setelah mereka menganut agama Kristian pihak penjajah Belanda membawa mereka ke alam pembelajaran, penulisan dan pembacaan. Oleh kerana pihak Belanda memerlukan tenaga kerjasebagai perantaraan penjajah dengan masyarakat peribumi maka orang-orang Batak yang telahdiKristiankan ini menjadi pilihan utama untuk menjalankan dasar pecah dan perintah tersebut.Orang Batak secara tidak eksklusif telah menerima tempat di dalam setiap bidang pentadbiranBelanda. Kedudukan ekonomi dan status sosial mereka mulai meningkat.Orang-orang Mandailing yang telah memeluk agama Islam sewaktu gerakan tenteri paderi yangdipimpin oleh Imam Bonjol dan pengikutnya menjadi golongan fanatik agama. Merekamenentang apa sahaja pembaharuan yang dibawa oleh Belanda.

Memandangkan watak istiadat nenek moyang mereka banyak yang bertentangan dengan agamaIslam maka orang-orang Mandailing telah membuang watak resam mereka yang telah diamalkansejak dahulu. Lama kelamaan dari segi watak budaya, goresan pena dan pertuturan orang Mandailingmulai kehilangan keutuhannya.Berbeda dengan orang Batak walaupun mereka telah memeluk agama Kristian mereka tetap berpegang teguh kepada watak resam dan budaya mereka. Sehingga kini orang Batak masihdapat bertahan dan terus mempertahankan watak budaya dan goresan pena mereka.Kekuatan dan ketahanan watak resam, budaya hidup, kesenian, goresan pena dan bahasa Batak ini telahditonjolkan oleh mereka dari zaman ke zaman sehinggalah mereka bangun sebagai satu suku bangsa yang berpengaruh dan utuh.Seperkara lagi orang-orang Batak telah berjaya menghidupkan kegemilangan warisan sejarahmereka dari semua sudut, sama ada sejarah anthropologi, arkiologi atau sejarah patriotismenya.Sisingamangaraja telah ditonjolkan sebagai salah seorang jagoan kebangsaan dari keturunanBatak. Malangnya orang-orang Mandailing telah gagal berbuat sedemikian hingga kesan merekake atas masyarakat Indonesia eksklusif tidak memiliki signifikan.Satu lagi pola yang faktual ialah Batak Toba memiliki pola rumah watak mereka yanglengkap dan teratur. Begitu juga dengan Batak Karo dan Batak Simalingun semuanya mempunyairumah watak yang terpelihara keasliannya. Rumah orang Mandailing tidak memiliki rumah adatyang boleh ditonjolkan sebagai senibina yang memiliki ciri-ciri tersendiri.Tulisan-tulisan Batak atau askara Batak masih lagi ditampilkan kepada umum bahkan dijadikan materi antik dan unik kepada para pelancong. Dengan cara begini orang Batak telah mengekalkanciri-ciri budaya mereka.

Danau Toba pula telah meletakkan orang-orang Batak di peta duniakerana pelancong dari seluruh pelusuk dunia terus menerus berjunjung ke sana. Malangnyasumber semula jadi di Tanah Mandailing tidak pernah dipakai bagi memperkukuhkan warisan budaya masyarakat Mandailing.Ulos Batak pada masa kini menjadi oleh-oleh kepada pelancong yang melawat ke tempat-tempat mereka. Anehnya kain Tenunan Patani yang merupakan pakaian orang Mandailing itusendiri sudah tidak ada. Jika ada pun ianya dalam simpanan orang-orang renta yang kinikeadaannya terlalu lama dan reput. Rombongan kesenian ataupun kumpulan muzik orang-orangBatak kelihatan menjelajahi ke seluruh dunia sama ada di Asia Tenggara, Eropah ataupunAmerika. Suara mereka dan petikan gitar mereka telah memikat jutaan penonton dan pendengarnya. Mereka menjadi duta tidak rasmi dalam memperkenalkan suku kaum Batak keseluruh dunia.Buku-buku mengenai sejarah orang-orang Batak tidak putus-putus dicetak dalam berbagai-bagai bahasa dengan memperbesar- besarkan asal undangan mereka. Ada yang mencatitkan bahawa sukuBatak ini sudah wujud tiga ribu tahun yang kemudian dan sebagainya. Sejarah asal undangan orangMandailing belum pernah dibukukan secara ilmiah dan tidak pernah diterjemahkan kepada bahasa-bahasa lain. Justeru itu siapakah yang akan tahu wacana orang Mandailing?Kebangkitan orang Batak selepas penjajahan Belanda sangat ketara dan teratur. Misi Kristiantelah menonjolkan kedudukan mereka di dalam masyarakat Indonesia dan mayarakatantarabangsa sehinggakan nama Mandailing karam dan menjadi pecahan kepada suku kaum Batak.

Hari ini mereka memperkenalkan orang Mandailing sebagai BATAK MANDAILING pada hal pada suatu dikala dahulu oang Mandailing yakni satu bangsa berasal dari Munda.Bukankah tolong-menolong Batak itu asalnya dari Tanah Mandailing yang menjadi pecahan dibuangke tanah gersang terpencil di pergunungan. Agak gila nama mereka yang didahulukan dan namaMandailing telah dtenggelamkan.Sekiranya kita melawat ke Simosir, kita dapati orang-orang Batak begitu bersungguh-sungguhcuba menghidupkan semula nilai budaya dan kesenian mereka. Jelas kelihatan rumah-rumahmereka dihiasi dengan 3 warna: putih, merah dan hitam sebagai lambang warna watak yangkeramat.Warna-warna tersebut yakni mewakili tiga benua yang menjadi kepercayaan orang Batak.Banua Ginjang, Banua Tonga dan Banua Toru. Ketiga-tiga benua ini pula dijaga oleh tiga dewayang dikenali sebagai Manggala Bulan menjaga Banua Ginjang yang dilambangkan denganwarna putih. Dewa Soripoda mengawal Banua Tonga yang dilambangkan dengan warna merah.Betara Guru yang mengawal Banua Toru dilambangkan pula dengan warna hitam.Dari segi ilmu perdatuan pula ketiga-tiga warna tersebut melambangkan darah putih, darahmerah dan darah hitam yang terdapat di dalam tubuh tubuh kita.Warna-warna putih, merah dan hitam kini menjadi warna watak dan keramat kepada orang Batak.Mereka juga percaya bahawa dunia ini dicipta oleh Mulajadi Na Bolon sebagai Dewata Rayayang maha berkuasa.Dari sudut alat muzik orang Mandailing menggunakan Gordang Sembilan di dalam setiapupacara watak mereka. Orang-orang Batak pula menggunakan gendang tujuh atau gendang limayang bersaiz kecil sahaja.Bagi orang Batak angka tujuh dianggap sebagai angka sakti atau keramat yang memiliki kuasamistik. Segala sumpahan atau perdatuan, mereka menggunakan angka tujuh.

Orang Mandailing pula menganggap bahawa angka sembilan itu sebagai angka raja, angkaterbesar dan yang hidup terus menerus. Angka tiga pula dianggap sebagai angka watak berdasarkanDalian Na Tolu iaitu Mora, Kahanggi dan Anak Boru.Orang Batak juga berpegang kepada watak budaya Dalian Na Tolu sepertimana orang Mandailingcuma tafsiran mereka sahaja yang berlainan mengenai erti Dalian Na Tolu tersebut. Bagi orangBatak Dalian Na Tolu itu ertinya tiga kerikil tungku yang dipakai untuk menanak nasi yangmana ianya saling bergantung antara satu sama lain. Pada dasarnya konsep Dalian NaTolu samasahaja. Mereka mengasakan kepada Huta-Huta, Dongon Sabutuha dan Anak Boru.Sama ada Mandailing atau Batak asas budaya Dalian Na Tolu itu yakni berpegang kepada peranan Mertua, Anak saudara dan Menantu. Ketiga-tiga elemen ini memerlukan antara satusama lain bagi mewujudkan kesepakatan dan pergantungan sesuatu keluarga. Mereka percaya bahawa asas kebahagian dan kejayaan sesuatu keluarga tersebut yakni bergantung berpengaruh ataskerjasama ketiga-tiga pihak tersebut.

Keluarga memainkan peranan utama di dalam pola kehidupan masyarakat Tapanuli sama adaMandailing ataupun Batak. Mereka sangat membanggakan keluarga danhidup berkeluargaan. Dalam hal nikah kahwin pula, biasanya dilakukan di antara sepupu mereka.

Asal undangan orang-orang Batak yakni dari Tanah Mandailing berketurunan hambadari Munda Holing. Hanya Siraja Batak sahaja dari keturunan bangsawan. Selainnya yakni dariketurunan Datu Ompung Dolom, Ketua segala hatoban.Walaupun suku Batak ini dari Mandailing tetapi mereka yakni dari kasta yang rendah. Bentuk tubuh badannya agak kecil dan kepalanya kelihatan bebenjol di belakang berbeda dengan orangMandailing yang lebih tinggi dan tegap, rambutnya ikal tidak kerinting halus menyerupai orang Batak asli.Sifat orang Batak yakni kasar, tidak terkawal perasaannya. Suara mereka agak kuat.

Dalam perbualan atau percakapan biasa pun nampak seakan-akan mereka sedang bertengkar.Pembawaan mereka agak liar dan sentiasa suka bertengkar dan bergaduh mahupun sesamasendiri. Sikap menyerupai ini sangat terang kelihatan di mana-mana juga mereka berada. Kelakuannyasembrono dan jarang sekali menghormati hak-hak orang lain.Seperkara lagi orang Batak agak pengotor dan kurang berkemas kecuali mereka yang telahmerantau ataupun telah maju di dalam kehidupannya.Apa yang terang ialah sifat dan perilaku orang Batak itu tidak ada pada orang Mandailing.Kemungkinan besar ianya tertanam semenjak dari nenek moyang mereka Datu Ompung Dolomataupun disebabkan keadaan hidup yang tidak mengizinkan mereka berkelakuan lebih baik.Walau bagaimanapun keadaan kini sudah banyak berubah. Mungkin alam sekelilingnyamempengaruhi perubahan itu atau kemajuan masyarakat setempat telah membawa perubahantersebut. Namun begitu intinya sifat semula jadi ini masih juga sanggup dikesan pada sesuatumasa tertentu.Keaadaan masyarakat selepas merdeka telah banyak membawa pembaharuan Kehidupandahulukala yang dibelenggu oleh watak mulai terhakis. Kahwin campur juga telah membawa banyak perubahan hidup dan cara hidup selain dari perpindahan penduduk dari satu tempat kesatu tempat lain serta imbas alam sekeliling. Pergaulan bebas di kota telah membawa pengertian hidup yang lebih luas bagi semua suku bangsa.

Selain itu pelajaran telah dan pendidikan memainkan peranan penting mengubah perilaku sesuatu suku bangsa itu.Pada masa ini agak sukar untuk membedakan keaslian keturunan seseorang itu jawaban percampuran hidup yang bebas di dalam negara merdeka ini.Dipetik dari makalah Lembaga Adat mandailing Malaysia (LAMA) bertajuk: ASAL USUL BATAK - Satu Ringkasan Legenda Asal Usul Keturunan Orang-Orang Batak YangTertumpu Di Pulau Simosir, Danau Toba.